Webbmaster • ingela.ostlund@gmail.com • 2011 •

Info

 

 

 

• Intervjuas i dokumentär»

December 2011
Ingela Östlund intervjuades i en dokumentärserie om  svenska kvinnliga entreprenörer. Då som kunnig på Wilhelmina Skogh.

Filmerna visades på SVT/UR i vecka 48-52.

 

Ingela Östlund medverkar i en dokumentär om Wilhelmina Skogh

Sex av sveriges största kvinnliga entreprenörer har tidigar proträtterats i varsin dokumentär om 15 minuter som Utbildningsradion stod bakom tillsammans med Centrum för Näringslivshistoria.

 

Jag - Ingela Östlund -är en av dem som intervjuades om Wilhelmina Skogh i dokumentären. Sedan flera år arbetar jag på en biografi om Wilhelmina Skogh - en av industrialiseringens största entreprenörer.

 

Idag är hon nästan helt bortglömd, och totalt okänd för en stor del av allmänheten. men henne sgärning är stor för svensk matkultur, svensk hotell och restaurangbransch, men också för turismen. Hon var en pionjär som drev ett hårt arbete som direktör för flera hotell och järnvägsrestauranger. Redan under sin levnad blev hon känd och erkänd som en a landets främsta inom sitt område.

 

Vet du något om Wilhelmina?

Har du handlingar, fotografier, saker, eller kunskap om Wilhelmina eller hennes tid som du tror kan vara till min hjälp i biografin? Tveka inte att kontakta mig via mail eller telefon. Du är alltid välkommen att höra av dig.

 

Wilhelmina Skogh - en biografi om Sveriges hotelldrottning skrivs

Wilhelmina Skogh (1849-1926) var gotländskan som blev en av industrialiseringens största entreprenörer och pionjärer, och det inom hotell- och restaurang- och turistbranschen. I en tid då alla hennes gelikar var män lyckades hon bli en av vårt lands mest framgångsrika företagsledare. Hon fascinerade människor redan under sin levnad genom sin framåtanda, envishet, pionjärskap, mod och begåvning. Men idag är det få som känner till hennes namn.

 

Jag skriver en biografi om denna fantastiska kvinna, en biografi som ingen hittills skrivit just därför att det finns så mycket kvar att utforska om hennes liv. Wilhelmina Skogh ägde och drev järnvägshotell i Storvik, Gästrikland, i Bollnäs, Hälsingland och Rättvik, Dalarna. 1902 utnämndes hon till chef för anrika Grand Hotel i Stockholm då var hon en av landets högst avlönade kvinnor.  Hon lade grunden för vad kvalité och service var och är inom hotell- och restaurangnäringen i Sverige. Hon införde värme och elektricitet på sina hotell långt innan det var allmängods, hon införde nya måltidsvanor i Sverige som vi ser som självklara, som till exempel att äta råa grönskare till den varma maten. 

 

Ett unikt Forestabesök

I december 2007 besökte jag och Birgit Sundin Foresta på Lidingö, en plats hon besökte många gånger som barn när Wilhelmina ägde borgen på Herserudsklippan. Vi åt en fantastisk lunch tillsammans med dåvarande VD Håkan Järrud och marknadschef Christina Andersson och blev visade runt i de gamla delarna av Foresta. Birgit uppskattade besöket oerhört mycket och det var verkligen historiens vingslag som svepte över oss där vi satt i tornet som Wilhelmina lät bygga med Gotländsk sten runt 1908-10. Då satt Birgit Sundin i ena änden på ett långbord som enda barnet vid Wilhelminas stora middagar ljusa varma sommarkvällar. Wilhelmina vid ena kortändan och Birgit vid den andra. Wilhelmina som med en sträng men alltid lika kärleksfull blick uppfostrade den lilla damen till vett och etikett.

 

 

 

 

Foresta hotell på Lidingö som Wilhelmina Skogh byggde som privatbostad.

 


 

Ett stort tack till alla som skänkt pengar till projektet!

 

  • Sandvikens kommun, Kultur och fritid
  • Lars Bucáns kulturstiftelse, Sandviken
  • Gunvor Göransson kulturstiftelse, Sandviken
  • SHR, Sveriges Hotell- & Restaurangföretagare 
  •  
  • Landstinget Gävleborg, kulturstipendium
  • De Badande Vännerna, Gotland
  • Ragnar & Lydia Nilsson stiftelse, Gotland